Nyitóoldal Honlaptérkép Mellékletek E-mail
SZÍNNÉV
Színnévtípusok
Alapszínnevek
Egytagú színnevek
Módosító jelzôk
Összetett színnevek
Színcsoportnevek
Asszociatív csoport
Anyag- és felület
Egyéb csoportok
Színcsoportnevek
 
A színcsoportnevek egyszerre több színre -színek csoportjára- vonatkoznak. A színek halmazának egy-egy jellegzetes (pl. nagyon világos, nagyon élénk) tartományát jelölik. Gyûjtônévként használjuk ôket, gyakran egyedi színnevekkel is társulnak, és árnyalatjelzô változataik is vannak.

Három nagyobb kategóriába sorolhatjuk a színcsoportneveket:
színcsoportok
asszociatív csoport anyag- és felületszínek egyéb

Asszociatív színcsoportnevek: valamilyen tárgyra, természeti jelenségre utaló, arra emlékeztetô színek csoportja. Tulajdonképpen ezek is asszociatív színnevek, csak nem egy, hanem több színre vonatkoznak. (ld. még Asszociatív színnevek)
- Meleg és hideg színek, Pasztellszínek, Fagylalt-, cukorka- és nyalókaszínek, Papagájszínek és Mûanyagszínek, Földszínek, Mediterrán színek, Évszakszínek, Trópusi színek

Anyag- és felületszínek: nemcsak az anyag színére utalnak, hanem jellegzetes felületi minôséget (pl. fényszórás, csillogás, textúra) is hangsúlyoznak. Többnyire nem homogén színek, hanem a megvilágítástól, a fény irányától függôen változik a vizuális megjelenésük.
- Metál v. fémszínek, Aranyszínek, Ezüstszínek, Irizáló-, gyöngy(ház)- és lüszter színek, Neon-, UV- és foszforszínek, Lakkszínek, Matt- és hamvas színek.

Egyéb színcsoportnevek:
- Semleges színek, Komplementer színek, Natúr- és nyersszínek, Tarka színek