Bevezető | Színnévtípusok | A színnév szerepe | Színszótár–ABC | Színszótár–Színtartományok
Nyitóoldal | Honlaptérkép | Mellékletek | E-mail
SZÍNNÉV
Színnévtípusok
Színcsoportnevek
Asszociatív színcsoportnevek
Valamilyen tárgyra, természeti jelenségre utaló, arra emlékeztető színek csoportja. Tulajdonképpen ezek is asszociatív színnevek, csak nem egy, hanem több színre vonatkoznak:

Meleg és hideg színek; Pasztellszínek; Fagylalt-, cukorka- és nyalókaszínek; Papagáj- és Műanyagszínek; Földszínek; Mediterrán színek; Évszakok színei; Trópusi színek.


Meleg és hideg színek


A legismertebb színcsoportnév a 'meleg és hideg', asszociáción alapuló elnevezés. A meleg színek (sárga-narancs-vörös-bíbor) a nap, tűz, vér fogalmához kapcsolódnak, míg a hideg színek (zöld-kék) a vízhez, jéghez és a vegetációhoz köthetők. (A citromsárga és a lila, mint határesetek, nem sorolhatók egyértelműen egyik csoportba sem.) Legmelegebb szín a narancspiros, leghidegebb a türkizkék.


Meleg színek Hideg színek
tűz őszi növény jégtömb akvárium


A meleg és hideg gyakran használt árnyalatjelzők (melegbarna, hidegzöld), és olykor mondjuk „keresztben” is:
a hidegsárga = zöldessárga, a hidegvörös = bíbor.
a melegkék = liláskék, a melegzöld = sárgászöld.

Meleg és hideg színek – „keresztben”
hidegsárga hidegvörös melegkék melegzöld


A meleg színek az evolúció során és a mindennapi életben, valószínűleg fontosabbak voltak az ember számára, mint a hidegek, ezért sokkal több név van a meleg színekre, beleértve az alap-, az egytagú és az összetett színneveket is.

• Meleg:
– alapszínnevek: piros, vörös, sárga, barna, rózsaszín, bíbor, narancs
– egytagúak: beige, bordó, karmazsin, kármin, magenta, mahagóni, mályva, okker, pej, pink, rőt, sepia, sziena, terrakotta, vörhenyes
• Hideg:
– alapszínnevek: kék, zöld, (lila),
– egytagúak: azúr, cyan/cián, encián, indigó, khaki, olív, tób, türkiz, ultramarin, viola.

– Kapcsolódó színnevek: tűzvörös, lángvörös, égővörös, parázsvörös, vérvörös, napsárga, jégkék, jégzöld, vízkék, vízzöld, lombzöld
– Kapcsolódó árnyalatjelzők: meleg, izzó, tüzes, vöröses, barnás, sárgás, hideg, kékes, zöldesPasztellszínek


A színek nagyon világos és kis telítettségű árnyalatai, melyeknek (a szín mellett) főleg csak fehértartalma van, fekete nincs vagy csak nagyon kevés. A „pasztell” egyben árnyalatjelző, vagyis egyedi színnevekkel is társul, pl.: pasztellkék, pasztellsárga. A sötétebb színeket jelölő vörös és barna színnevekkel csak nagyon ritkán fordul elő. Semleges színekkel nem alkot értelmes színnevet, *pasztellfekete, *pasztellfehér nincs, a pasztellszürkét olykor a nagyon világos szürkére mondják.

Pasztellszínek
pasztellkréták


A pasztell egy lágy kréta, de a „pasztell” név nem a kréta színére, hanem előállításának módjára utal. A pigmentet minimális kötőanyaggal (pl. gyantával, viasszal) keverik el, lágy masszává gyúrják, kis rudakat formáznak belőle és kiszárítják. A világos színek a „tésztaszerű" lágyságról kapták a nevüket (pasta: tészta, ill. kenhető anyag, olaszul), magyarul „lágy” vagy „krém” színeknek is mondhatjuk. Pasztellkréta természetesen sötét pigmentből is készül, és az egyáltalán nem „pasztellszínű” (ld. Degas pasztellképeit).

– Kapcsolódó színnevek: almavirágszín, mandulavirágszín, barackvirágszín, babakék, babarózsaszín, púderkék, porcelánrózsaszín, vaniliasárga, krémzöld, stb.
– Kapcsolódó árnyalatjelzők: derített, fátyol, fehéres, gyöngy, habos, halvány, krém, lágy, rózsás, üde, világos.Fagylaltszínek, cukorkaszínek, nyalókaszínek


Világos színek csoportja, de a pasztellnél telítettebbek, akár harsányak is lehetnek. Kissé humoros, olykor gúnyos jelzők, a rikító, vidám, és a nem túl ízléses színösszeállításra szoktuk mondani. Ezeket a színeket nemcsak édeskésnek, émelyítőnek tartjuk, hanem kissé mesterségesnek, tolakodónak is. Feltételezzük, hogy ilyen színeket csak nagy adag ételszínezékkel lehet elérni.
Összetételekben viszonylag ritkán fordulnak elő, pl.: fagylaltlila, eperfagylaltszín, nyalókapiros, cukorkazöld.


fagylalt cukorka nyalóka ünnepi lufik


– Kapcsolódó színnevek: rágógumirózsaszín, vattacukorrózsaszín, mentolos- cukorkazöld, medvecukorfekete
– Kapcsolódó árnyalatjelzők: habos, krém, lágy, harsányPapagájszínek, műanyagszínek


A különösen harsány és sokszínű összeállításra használt színcsoportnevek, humoros vagy pejoratív értelemben használt színjelzők. A műanyagszínek nemcsak a tolakodó tarkaságot, az erős és árnyalatnélküli színeket jelentik, hanem az anyag értéktelenségére is utalnak.

Papagájszínek Műanyagszínek
hawaii táncosok műanyag gyöngyök kiemelő filcek

Egyedi összetételekben csak nagyon ritkán fordulnak elő és árnyalatjelző szerepük sincs. A papagájzöld inkább a hobbiállatként tartott zöld papagájról kapta a nevet, más alapszínnel a 'papagáj'- előtagot nem láttam. A műanyag előtag egyedi színekkel igen ritka, inkább a műkék, műzöld változat létezik. Csak színes színekkel társulnak, pl. *papagájszürke nincs, annak ellenére, hogy vannak szürke papagájok.
Egyik városunk lakótelepét „papagájtelepnek” nevezték, mert minden épülete más-más, ráadásul igen élénk színre volt festve.

– Kapcsolódó színnevek: papagájzöld, jácintkék, kakadukék, trópusi színek
– Kapcsolódó árnyalatjelzők: harsány, harsogó, erős, rikító, intenzív, vad, virítóFöldszínek


A barna-vörös-narancs-sárga-sárgászöld színtartomány kevéssé telített és közepesen sötét árnyalatait nevezzük földszíneknek. Ezek természetközeli, nyers, meleg színek, a talaj, a homok, egyes kövek, az avar, a fák kérgének és a földfestékek színei. Nem árnyalatjelző, csak gyűjtőnévként használjuk, bár a föld- előtag a földbarna, földszürke, földzöld nevekben szerepel. A 'földszínek' idegen változata a 'terraszínek' (terra: föld, latinul). A terepszínű katonai öltözet foltjai mind földszínűek.

Földszínek

– Kapcsolódó színnevek: homokszín, avarszín, kéregbarna, márgaszín, löszsárga, terepszín, khaki, mediterrán színek, továbbá a földfestékek: okker, umbra, sziena, zöldföld,
– Kapcsolódó árnyalatjelzők: barnás, közép, meleg, tört, sárgás, zöldesMediterrán színek


A Földközi-tenger menti országok tájaira és épített környezetére utaló színek gyűjtőneve: a meleg, mélytónusú vörös, sárga, barna, ill. az élénkzöld és -kék tartoznak ide. Rokonságban állnak a földszínekkel, de ezeknél vidámabbak, színesebbek. A lakberendezés és építészet kedvelt színei.
A 'mediterrán' nem árnyalatjelző, eddig egyedül a mediterránkékkel találkoztam.


Mediterrán színek

– Kapcsolódó színnevek: terrakotta, római vörös, toszkánzöld, etruszkvörös, cserépvörös, olajfazöld, földszínek, terraszín, görögkék, spanyolvörös, sziena, umbrabarna
– Kapcsolódó árnyalatjelzők: meleg, barnás, sárgás, vöröses, erős, telt, antikÉvszakok színei

Ritka színnevek csoportja, melyek az évszakok hangulatára utalnak: tavaszi színek, nyárszínek, őszi színek, télszínek. A tavasz színei a pasztellzöld, pasztellkék, rózsaszín; a nyárra a harsogó narancs, kék és zöld; az őszre az aranyló sárga, vörösesbarna emlékeztet; a tél színei a világos, tört és hideg színek. Számos alapszínnévvel előfordulhatnak: tavaszkék -zöld, -sárga, -rózsaszín, nyárkék és -zöld, őszarany, télfehér.


Évszakok színei
tavaszi rózsaszín nyárkék és
nyárzöld
őszi levelek téli színek


– Kapcsolódó színnevek: zsengezöld, avarszín, rozsdavörös, dérfehér, hófehér, jégkék, égkék, napsárga, napraforgósárga, uszodakék
– Kapcsolódó árnyalatjelzők: hideg, meleg, ködös, üde, vidám


Trópusi Színek


A trópusi tájak (buja vegetáció, élénkszínű állatok, virágok, színes gyümölcsök) tarkaságára utaló ritka színcsoportnév. Árnyalatjelzőként és egyedi szóösszetételekben nem láttam még. A trópusi színek legszebb példái talán Gauguin képein láthatók, aki éveket töltött Tahiti szigetén.

Trópusi színek
Tahiti, Gauguin képein textilek

– Kapcsolódó színnevek: ananászsárga, mangósárga, napsárga, tengerkék, pálmazöld, papagájszínek, kakadukék, kolibrizöld, Bermuda-kék, Bahama-bézs
– Kapcsolódó árnyalatjelzők: harsány, rikító, tüzes, élénk, vidám, ős, vad


| |
Nem kereskedelmi oldal    |   Non-commercial website
Tartalom (Site map) | Magamról | Jogi nyilatkozat | Email |
Utolsó tartalmi frissítés: 2018. január