Nyitóoldal Honlaptérkép Mellékletek E-mail
SZÍNNÉV
Színnévtípusok
Alapszínnevek
Egytagú színnevek
Módosító jelzôk
Összetett színnevek
Színcsoportnevek
Asszociatív csoport
Meleg és hideg színek
Pasztellszínek
Fagylalt-, cukorka-,
nyalókaszínek

Papagáj és Mûanyag
Földszínek
Mediterrán színek
Évszakszínek
Trópusi színek
Anyag- és felület
Egyéb csoportok
Színcsoportnevek
 
Asszociatív színcsoportnevek
 
Valamilyen tárgyra, természeti jelenségre utaló, arra emlékeztetô színek csoportja. Tulajdonképpen ezek is asszociatív színnevek, csak nem egy, hanem több színre vonatkoznak.
- Meleg és hideg színek, Pasztellszínek, Fagylalt-, cukorka- és nyalókaszínek, Papagájszínek és Mûanyagszínek, Földszínek, Mediterrán színek, Évszakszínek, Trópusi színek
 
Meleg és hideg színek
 
A legismertebb színcsoportnév a meleg és hideg, asszociáción alapuló elnevezés. A meleg színek (sárga-narancs-vörös-bíbor) a nap, tûz, vér fogalmához kapcsolódnak, míg a hideg színek (zöld-kék) a vízhez, jéghez és a vegetációhoz köthetôek. (A citromsárga és a lila, mint határesetek, nem sorolhatók egyértelmûen egyik csoportba sem.) Legmelegebb szín a narancspiros, leghidegebb a türkizkék.

meleg színek hideg színek
tûz ôszi növény jégtömb akvárium

A meleg és hideg gyakran használt árnyalatjelzôk (melegbarna, hidegzöld), és olykor mondjuk "keresztben" is:
a hidegsárga = zöldessárga, a hidegvörös = bíbor.
a melegkék = lila, a melegzöld = sárgászöld.

meleg és hideg színek - “keresztben“
hidegsárga hidegvörös melegkék melegzöld

A meleg színek az evolúció során és a mindennapi életben, sokkal fontosabbak voltak az ember számára, mint a hidegek, ezért sokkal több név van a meleg színekre, beleértve az alap-, az egytagú és az összetett színneveket is.
- Meleg alapszínnevek: piros, vörös, sárga, barna, rózsaszín, bíbor, narancs
egytagúak: beige, bordó, drapp, karmazsin, kármin, magenta, mahagóni, mályva, okker, pej, pink, rôt, sepia, sziena, terrakotta, vörhenyes
- Hideg alapszínnevek: kék, zöld, (lila),
egytagúak: azúr, cyan, encián, indigó, kheki, oliv, tób, türkiz, ultramarin, viola.
 
Kapcsolódó színnevek: tûzvörös, lángvörös, égôvörös, parázsvörös, vérvörös, napsárga, jégkék, jégzöld, vízkék, vízzöld, lombzöld
Kapcsolódó árnyalatjelzôk: meleg, izzó, tüzes, vöröses, barnás, sárgás, hideg, kékes, zöldes
 
Pasztellszínek
 
A színek nagyon világos és kis telítettségû árnyalatai, melyeknek (a szín mellett) csak fehértartalma van, fekete nincs. A "pasztell" egyben árnyalatjelzô, vagyis egyedi színnevekkel is társul, pl.: pasztellkék, pasztellsárga. A sötétebb színeket jelölô vörös és barna színnevekkel csak nagyon ritkán fordul elô. Semleges színekkel nem alkot értelmes színnevet, *pasztellfekete, *pasztellfehér nincs, a pasztellszürkét olykor a nagyon világos szürkére mondják.

pasztellszínek
    pasztellkréták

A pasztell egy lágy kréta, de a "pasztell" név nem a kréta színére, hanem elôállításának módjára utal. A pigmentet minimális kötôanyaggal (gyantával, viasszal) keverik el, lágy masszává gyúrják, kis rudakat formáznak belôle és kiszárítják. A világos színek a "tésztaszerû" lágyságról kapták a nevüket (pasta: tészta, ill. kenhetô anyag, olaszul), magyarul "lágy" v. "krém" színeknek is mondhatjuk. Pasztellkréta természetesen sötét pigmentbôl is készül, és az egyáltalán nem "pasztellszínû" (ld. Degas pasztellképeit).
 
Kapcsolódó színnevek: almavirágszín, mandulavirágszín, barackvirágszín, babakék, babarózsaszín, púderkék, porcelánrózsaszín, vaniliasárga, krémzöld, stb.
Kapcsolódó árnyalatjelzôk: derített, fátyol, fehéres, gyöngy, habos, halvány, krém, lágy, rózsás, üde, világos.
 
Fagylaltszínek, Cukorkaszínek, Nyalókaszínek
 
Világos színek csoportja, de a pasztellnél telítettebbek, akár harsányak is lehetnek. Kissé humoros, olykor gúnyos jelzôk, a rikító, vidám, és a nem túl izléses színösszeállításra szoktuk mondani. Ezeket a színeket nemcsak édeskésnek tartjuk, hanem kissé mesterségesnek, tolakodónak is. Feltételezzük, hogy ilyen színeket csak nagy adag ételszínezékkel lehet elérni.
Összetételekben viszonylag ritkán fordulnak elô, pl.: fagylaltlila, eperfagylaltszín, nyalókapiros, cukorkazöld.

fagylalt cukorka nyalóka ünnepi lufik
 
Kapcsolódó színnevek: rágógumirózsaszín, vattacukorrózsaszín, mentolos- cukorkazöld, medvecukorfekete
Kapcsolódó árnyalatjelzôk: habos, krém, lágy, harsány
 
Papagájszínek, Mûanyagszínek
 
A különösen harsány és sokszínû összeállításra használt színcsoportnevek, humoros vagy pejoratív értelemben használt színjelzôk. A mûanyagszínek nemcsak a tolakodó tarkaságot, az erôs és árnyalatnélküli színeket jelentik, hanem az anyag értéktelenségére is utalnak.
papagájszínek mûanyagszínek
  hawaii táncosok mûanyag gyöngyök kiemelô filcek

Egyedi összetételekben csak nagyon ritkán fordulnak elô, és nem árnyalatjelzôk. A papagájzöld inkább a hobbiállatként tartott zöld papagájról kapta a nevet, más alapszínnel a papagáj- elôtagot nem láttam. A mûanyag elôtag egyedi színekkel igen ritka, inkább a mûkék, mûzöld változat létezik. Csak színes színekkel társulnak, pl. *papagájszürke nincs, annak ellenére, hogy vannak szürke papagájok.
Egyik városunk lakótelepét "papagájtelepnek" nevezték, mert minden épülete más-más, ráadásul igen élénk színre volt festve.
 
Kapcsolódó színnevek: papagájzöld, jácintkék, kakadukék, trópusi színek
Kapcsolódó árnyalatjelzôk: harsány, harsogó, erôs, rikító, intenzív, vad, virító
 
Földszínek
 
A barna-vörös-narancs-sárga-sárgászöld színtartomány kevéssé telített és közepesen sötét árnyalatait nevezzük földszíneknek. Ezek természetközeli, nyers, meleg színek, a talaj, a homok, egyes kövek, az avar, a fák kérgének és a földfestékek színei. Nem árnyalatjelzô, csak gyûjtônévként használjuk, bár a föld elôtag a földbarna, földszürke, földzöld nevekben is szerepel. A földszínek idegen változata a terraszínek (terra: föld, latinul). A terepszínû katonai öltözet foltjai mind földszínûek.

földszínek
 
Kapcsolódó színnevek: homokszín, avarszín, kéregbarna, márgaszín, löszsárga, terepszín, kheki, mediterrán színek, továbbá a földfestékek: okker, umbra, sziena, zöldföld,
Kapcsolódó árnyalatjelzôk: barnás, közép, meleg, tört, sárgás, zöldes
 
Mediterrán színek
 
A Földközi-tenger menti országok tájaira és épített környezetére utaló színek gyûjtôneve: a meleg, mélytónusú vörös, sárga, barna, ill. az élénkzöld és -kék tartoznak ide. Rokonságban állnak a földszínekkel, de ezeknél vidámabbak, színesebbek. A lakberendezés és építészet kedvelt színei.
Nem árnyalatjelzô, és önálló színnévként nagyon ritka, eddig egyedül a mediterránkékkel találkoztam.

mediterrán színek
 
Kapcsolódó színnevek: terrakotta, római vörös, toszkánzöld, etruszkvörös, cserépvörös, olajfazöld, földszínek, terraszín, görögkék, spanyolvörös, sziena, umbrabarna
Kapcsolódó árnyalatjelzôk: meleg, barnás, sárgás, vöröses, erôs, telt, antik
 
Évszakszínek
 
Ritka színnevek csoportja, melyek az évszakok hangulatára utalnak: tavaszi színek, nyárszínek, ôszi színek, télszínek. A tavasz színei a pasztellzöld, pasztellkék, rózsaszín; a nyárra a harsogó narancs, kék és zöld; az ôszre az aranyló sárga, vörösesbarna emlékeztet; a tél színei a világos, tört és hideg színek. Számos alapszínnévvel elôfordulhatnak: tavaszkék -zöld, -sárga, -rózsaszín, nyárkék és -zöld, ôszarany, télfehér.

évszakok színei
tavaszi rózsaszín nyárkék és
nyárzöld
ôszi levelek téli színek
 
Kapcsolódó színnevek: zsengezöld, avarszín, rozsdavörös, dérfehér, hófehér, jégkék, égkék, napsárga, napraforgósárga, uszodakék
Kapcsolódó árnyalatjelzôk: hideg, meleg, ködös, üde, vidám
 
Trópusi színek
 
A trópusi tájak (buja vegetáció, élénkszínû állatok, színes gyümölcsök) tarkaságára utaló ritka színcsoportnév. Árnyalatjelzôként és egyedi szóösszetételekben nem láttam még. A trópusi színek legszebb példái talán Gauguin képein láthatóak, aki éveket töltött Tahiti szigetén.

trópusi színek
Tahiti, Gauguin képein textilek
 
Kapcsolódó színnevek: ananászsárga, mangósárga, napsárga, tengerkék, pálmazöld, papagájszínek, kakadukék, kolibrizöld, Bermuda-kék, Bahama-bézs
Kapcsolódó árnyalatjelzôk: harsány, rikító, tüzes, élénk, vidám, ôs, vad