Nyitóoldal Honlaptérkép Mellékletek E-mail
SZÍNNÉV
Színnévtípusok
Alapszínnevek
Egytagú színnevek
Módosító jelzôk
Összetett színnevek
Színcsoportnevek
Asszociatív csoport
Anyag- és felület
Egyéb csoportok
Semleges színek
Komplementer párok
Natúrszínek
Tarka színek
Tovább a
Színnév szerepe
fejezethez »
Színcsoportnevek
 
Egyéb színcsoportnevek
 
Semleges "színek"
 
A fekete, fehér és valamennyi szürke gyûjtôneve, - más szóval "színtelen színek", idegen kifejezéssel: akromatikus színek. (Színelméleti szempontból a semleges színek "nem színek", de nincs szavunk -fônevünk- ennek kifejezésére.)

semleges színek
kavicsok afrikai szürke papagájok szôttes

Leggyakrabban gyûjtônév, árnyalatjelzôként ritka. Egyedül a "semleges szürke" kifejezés gyakori, azt jelenti, hogy semmilyen színezete sincs. Azt azonban ritkán mondjuk, hogy "semleges fehér v. fekete", (az igazi fehér és fekete mindig semleges), inkább azt szoktuk jelezni, ha nem teljesen semlegesek, pl. melegfehér, kékesfekete. Kromatikus (színes) színek esetében, a "semleges" jelzônek nincs sok értelme (*semleges vörös ?).

Hasonló jelentésû szó a seszínû, amit a jellegtelen, nehezen meghatározható színre mondunk, de egyes vidékeken a szürkésrózsaszínt értik rajta.
 
Kapcsolódó színnevek: fekete, fehér, szürke, seszínû
Kapcsolódó árnyalatjelzôk: feketés, fehéres, szürkés, telítetlen, tört
 
Komplementer színpárok
 
Komplementer színek: fontos színtani fogalom, más néven kiegészítô, vagy ellentétes színpárok csoportja. Látásfiziológiai értelemben a színes utóképként létrejövô szín. Ez akkor keletkezik, ha mozdulatlanul nézünk egy erôs színfoltot, majd hirtelen egy semleges felületre (pl. fehér papírra) pillantunk: ekkor egy ideig ugyanazt a foltot látjuk, de ellentétes színben.

komplementer színek

A színkeverésben használt definíció szerint, ha két komplementer színt összekeverünk, semleges szín keletkezik. Festék esetén sötétszürke, színes fények keverésénél fehér jön létre.

A színrendszerek (Munsell, Coloroid, Ostwald, stb.) színkörben helyezik el a (tiszta) színeket, és ólymódon, hogy a komplementer párok egymással pont szemben legyenek (180 fok).
 
 
Natúrszínek, Nyersszínek
 
Gyûjtônév, a feldolgozott, de festetlen anyagok (fa, kerámia, bôr, gyapjú, selyem, vászon, kender, stb.) természetes színe. A festetlen fonalra, textiliára, bôrre gyakrabban mondjuk a nyersszínt, mint a natúrt.

nyersselyem gyapjú bôr kerámia
 
Kapcsolódó színnevek: fakó, bôrbarna, terrakotta, gyapjúfehér, ekrü, selyemszín, vászonfehér, kenderszín, beige.
Kapcsolódó árnyalatjelzôk:
 
Tarka színek
 
A tarka és a szivárványszín közvetlenül nem színjelölô szavak, de a sokszínûségre utalnak. A "tarkabarka", "tiri-tarka" humoros, olykor kissé pejoratív változatok.

tarka a szivárvány színei