Nyitóoldal Honlaptérkép Mellékletek E-mail
SZÍNNÉV
Színnévtípusok
Alapszínnevek
Egytagú színnevek
Módosító jelzôk
Összetett színnevek
Színcsoportnevek
Asszociatív csoport
Anyag- és felület
Fém- és metálszínek
Irizáló-, gyöngy(ház)- lüszterszínek
UV-, foszfor- és
neonszínek

Lakk színek
Matt- és hamvas sz.
Egyéb csoportok
Színcsoportnevek
 
Anyag- és felületszínek
 
Színcsoportnevek, melyek nemcsak az anyag színére utalnak, hanem jellegzetes felületi minôségét (pl. fényszórás, csillogás, textúra) is kiemelik. Többnyire nem homogén színek, hanem a megvilágítástól, a fény irányától függôen változik a vizuális megjelenésük:
- Fém- v. metálszínek, aranyszínek, ezüstszínek; Irizáló-, gyöngy(ház)- és lüszterszínek; UV-, foszfor- és neonszínek; Lakk színek; Matt- és hamvas színek
 
Fémszínek, Metálszínek
 
A fém- vagy metálszínek fényvisszaverô (reflexiós) jellemzôje különbözik más színes anyagokétól, ezért csak plasztikus felületen, megfelelô fényviszonyok mellett látszanak fémesnek. A vizuális megjelenést a fémfelület vagy a fémfesték (a festékhez kevert fémpor, pl. szürke aluminiumpor) befolyásolja, mely a fényhatást, a szürkés-ezüstös árnyalatot adja. A tárgyra esô fénysugár több helyrôl verôdik vissza: a festékréteg fémszemcséirôl és a festett felület síkjáról. A visszavert sugarak interferálódnak, vagyis erôsítik vagy kioltják egymást.

fémszínek, metálszínek
ezüstmetál fémfestékek aranymetál

A fémek többféleképpen szerepelhetnek a színnevekben:
- Fémbôl készült pigmentek nevében (ólomfehér, rézrozsdazöld), részletesebben: Kémiai színnevek
- A fém alapszínére utalnak, a fémes hatásnak kicsi a jelentôsége (ezüstszürke, aranysárga, rézvörös)
- A fémes felületi jelleget hangsúlyozzák, a szín eltérhet a fém eredeti színétôl (ezüstzöld, aranybarna)
- Élôlények színnevében, mint az emberi haj, állati szôrzet, madártoll (aranyszôke, vasderes ló, rézpulyka)

A fémszínek közül a két nemesfémhez - az aranyhoz és az ezüsthöz - különösen gyakran kapcsolódik színnév:

aranyszínek
aranysárga óarany aranyvörös aranyzöld bogár

Bármely színes felület lehet "aranyszínû", ha sárgás fénye, fémes csillogása van.

ezüstszínek
ezüstkék textil ezüstzöld levelek ezüstszínû halak

Fémes fényû, kékes-szürkés anyagokra, de nemcsak fémekre mondjuk, hanem pl. papírra, textilre, mûanyagra, sôt az elôvilágban is elôfordul az ezüstszín.

A fém, metál, arany, ezüst árnyalatjelzôk is, és számos egyedi összetételben szerepelnek.
 
Kapcsolódó színnevek: (fémek:) acél-, alumínium-, arany-, ezüst-, króm-, nikkel-, platina-, réz-, ólom-, ón-, vas-; (ötvözetek:) alpakka-, bádog-, bronz-; (oxidált fémek:) rozsda-, patina- elôtagú színnevek.
Kapcsolódó árnyalatjelzôk: ezüst, arany, fényes, fém, metál
 
Irizáló színek, Gyöngy(ház)színek, Lüszterszínek
 
Az irizáló szín függ a ráesô fénytôl és a szemlélô nézôpontjától. Különleges hatását az adja, hogy mozgás közben a felület "színt játsszik", kissé fémesen csillog, vagyis irizál. Ilyen a gyöngyház (kagyló- és csigahéj, gyöngy), a páva, kolibri és sok más madár tolla, a lepkeszárny, számos üveg- és kerámiafajta (pl. eozin, lüsztermáz). Az ásványok, ékkövek között is elôforduló vizuális jelenségnek egyedi elnevezései vannak: opalizálás (ld. opálkék), adularizálás (ld. holdezüst).

természetes irizáló anyagok
gyöngykagyló pávatoll zöld opál lepke

Az optikai jelenség oka, hogy az anyag különleges felületi (pl. réteges, lamellás) szerkezete megtöri a ráesô fényt és különbözô mélységekbôl veri vissza. A felületi rétegek vastagsága közel van a fény hullámhosszához (380-700 nanometer). Visszaverôdés közben a fénysugarak interferálódnak, hol erôsítik, hol kioltják egymást, a fény különbözô hullámhosszúságú alkotórészei jutnak a szemünkbe, ez kelti a “mozgó“ színhatást. (Pl. a kompakt lemezek -CD, DVD- felületén is hasonló módon, a finom rovátkolás miatt játsszik szivárványt a fény.)

Az irizáló szín- és fényjáték kevésbé kemény, mint a fémek esetében, pl. a madártoll, vagy a lepkeszárny sokkal bonyolultabb szerkezetû, mint a fémfelület, ezért finomabb színhatások és selymesebb fény jellemzi ezeket az anyagokat.

Az irizáló szín gyakori névváltozata a gyöngyszín, vagy gyöngyházszín, a mázas kerámiák között pedig a lüszterszín, de ez színnévként sokkal ritkább. Árnyalatjelzôk is, egyedi összetételekben: gyöngyházfehér, gyöngysárga, irizáló zöld, lüszterkék, stb. is elôfordulnak.

gyöngyszínek
gyöngyfehér gyöngyrózsaszín gyöngysárga gyöngykék

mesterséges irizáló anyagok
zöld eozinmázas kerámia
(Pécs, Zsolnay kút)
lüsztermázas kerámia lüszterkék gyöngy
 
Kapcsolódó színnevek: pávakék, kolibrizöld, eozinzöld, holdezüst, opálfehér, ökörvérvörös
Kapcsolódó árnyalatjelzôk: irizáló, gyöngy
 
UV színek, Foszforszínek, Neonszínek
 
Igen telített, szinte világító színek. Az optikai jelenség a lumineszcencia körébe tartozik, rendszerint a foszforral vagy a fluorittal kapcsolatos. Egyik köznyelvi névváltozata a foszfor-, vagy foszforeszkáló szín, a másik -még kevésbé pontos-, a neonszín, mely az utcai neonreklámok világító színeire utal.

A foszfor és a fluorit, ha megvilágítják vagy melegítik ôket, fényt bocsátanak ki, sôt a foszfortartalmú vegyületek a besugárzás megszûnte után is világítanak egy ideig (ezen alapul a hagyományos CRT monitorok képmegjelenítése). Fokozottan érzékenyek a rövid (kék, ibolya és ultraviola) hullámokra, ezért nevezzük ezeket UV-színeknek. Világító megjelenésük csak természetes, vagy speciális mesterséges fényforrás alatt érvényesül, - fotón, monitoron alig lehet érzékeltetni a vizuális hatást.

Veszélyes körülmények között dolgozók számára ilyen feltûnô színû anyagból készülnek mellények és figyelemfelkeltô eszközök. A kiemelô filcek, jelzôfestékek és más (gyakran mûanyag) tárgyak is lehetnek "neon" színûek.

UV-, foszfor- és neonszínek

Árnyalatjelzôk is, egyedi színnevekben bármely színes színnel társulhatnak: neonzöld, UV-narancs, foszforeszkáló rózsaszín, stb.
 
Kapcsolódó színnevek: uránsárga, rhodamine-vörös
Kapcsolódó árnyalatjelzôk: foszfor, neon, világító, UV, ultra,
 
Lakk színek
 
A lakkozott felület fényes, csillogó, vagyis több fényt ver vissza és így telítettebb, plasztikusabb színhatást kelt, mint a hasonló színû, de fénytelen.

A lakk a Távol-Keleten honos lakkfa nedve. A fa törzsét megmetszik és összegyûjtik a kifolyó nedvet. A lakkrétegek tartósítják a fából készült tárgyakat, és fényes-csillogó felületet eredményeznek. Ázsiában (Kína, Japán) máig élô hagyománya van a lakkmûvészetnek.
kínai lakkmunka japán lakkdoboz
hegedû körömlakkok

Árnyalatjelzô is, és valamennyi színnévvel társulhat: lakkvörös, lakksárga, lakkfekete, stb.
 
Kapcsolódó színnevek: sellak
Kapcsolódó árnyalatjelzôk: fényes, lakk
 
Matt színek, Hamvas színek
 
A matt és a hamvas felületrôl szórtan verôdik vissza a fény (diffúz fényszórás), az ilyen tárgyak színe valamivel kevésbé élénknek tûnik, mint az azonos színû, de fényes és csillogó felületé.

A hamvas anyagok felülete matt, bársonyos, ezüstös vagy fehéres. Érdekes, hogy a kék gyümölcsök (szilva, szôlô, kökény, áfonya) csak addig látszanak kéknek, míg hamvasságuk (leheletvékony fehér viaszréteg) ép. Ha ezt ledörzsöljük, elôtûnik a gyümölcs sötétlila héja. A vékony fehér viaszréteg részben átengedi a fényt, szétszórja a sugarakat, egy részüket visszaveri, legnagyobb arányban a rövid hullámhosszúságú (kék) sugarakat - ezért látjuk ezeket az anyagokat kékesnek. A hamvasságot nemcsak viaszréteg okozhatja, hanem apró bolyhok, finom pihék, téli zuzmara - vizuális hatásukat ilyenkor is a diffúz fényszórás eredményezi.
http://www.kfki.hu/chemonet/hun/olvaso/feny/kek.html

matt színek hamvas színek
cukorka gyöngy ezüstfenyô ôszibarack

áfonya és kökény
hamvas és hamvatlan áfonya hamvas és hamvatlan kökény
 
Kapcsolódó színnevek: szilvakék, szôlôszín, áfonyakék, borókakék, kökényszín, fenyôzöld, barackrózsaszín, stb.
Kapcsolódó árnyalatjelzôk: hamvas, matt, bársonyos, fehéres, kékes, opálos