Nyitóoldal Honlaptérkép Mellékletek E-mail
SZÍNSZÓTÁR
Színszótár - ABC
Színnevek (950 címszó)
Árnyalatok (80 címszó)
Magyarázatok
Kapcsolódó szavak
Kapcsolódó szavak
 
A színnevekhez fûzött magyarázatokban szereplô egyéb fogalmak, színnevekhez kapcsolódó szavak meghatározása.
 
adularizálás
A holdkô jellegzetessége a Holdéhoz hasonló kékes fény, és - hogy a nézôponttól függôen, - a fehér és kék között váltakozik a színe, ezt hívják német eredetû szóval adularizálásnak.
Kapcsolódó színnév: holdezüst, irizáló színek
auripigment
(latin), jelentése: aranyfesték. Auripigment, arzénszulfid, kénrubin: arzén- és kéntartalmú, csillogó sárga ásvány. Erôsen mérgezô, mégis sokáig kedvelt pigment-alapanyag volt, ma már nincs forgalomban. Hasonló összetételû a realgár: narancs és vörös festék készült belôle.
Kapcsolódó színnév: egyiptomi narancs arzénsárga
Auróra
(latin), jelentése hajnal, ill. a hajnal római istennôje.
Kapcsolódó színnév: hajnalpiros, hajnalszôke
 
Bakócz kápolna
A 16. század elején, firenzei mesterek tervei szerint, Bakócz Tamás érsek számára reneszánsz stílusban épített kápolna. Eredetileg az esztergomi Várhegyen egy másik templom része volt, és épségben túlélte a török uralmat. A 19.században darabokra fûrészelték, és beépítették az új székesegyházba, ahol ma is áll. Anyaga Süttôrôl és Tardosról származó ún. vörösmárvány, valójában tömött mészkô.
Kapcsolódó színnév: márványvörös
büdöskô
A kén régi és népnyelvi neve.
Kapcsolódó színnév: kénsárga
 
cerussa
Cerussa (latin), az ólomfehér festék római kori neve, és ceruza szavunk ôse. Sokáig ólom- (és más fém-) pálcikával rajzoltak a mûvészek. A 18.században dolgozta ki Conté francia vegyész a grafitbelû ceruza technológiáját.
Kapcsolódó színnév: ólomfehér
drapéria
Drapeau (francia) szóból származik a drapp és a drapéria, ez utóbbi esztétikusan elrendezett, redôzött textilanyag, ill. függöny.
Kapcsolódó színnév: drapp
 
eilati kô
Izraelben, Eilat város közelében bányászott zöld és részben kék kô, mely réztartalmú ásványok (azurit, türkiz, malachit, krizokolla) természetes keveréke. A Salamon király bányáinak is nevezett lelôhelyek mára kimerültek.
Kapcsolódó színnév: türkizzöld, malachitzöld
fajansz, majolika
Fajansz (az itáliai Faenza város nevébôl) ónmázas kerámia, az egyszer már égetett edényekre vitték fel az ónmázat, majd erre festettek: színeik a kobaltkék, mangánlila, antimonsárga és zöld. A majolika (a név Mallorca szigetét idézi) ugyanez a termék, csak elnevezésében különbözik a fajansztól. A reneszánsz korban Itáliában így nevezték a móroktól eltanult technikával készült ónmázas tárgyakat. Ugyanez a habánkerámiák készítési technológiája.
Kapcsolódó színnév: habánkék, kobaltkék, ónfehér, antimonsárga
fehér gyász
Nem mindig és nem mindenhol fekete a gyász színe. Európában régebben, ma Ázsiában több helyen is fehér. A magyar népviseletben a gyász színe sokáig és általánosan a fehér volt, a félgyász színe a kék és zöld. A fekete csak kb. 100 éves, de pl. az Ormánságban, ill. Csökölyön (Somogy) legalább a 20.század közepéig fennmaradt a fehér gyász.
Kapcsolódó színnév: gyászfekete
festékes
Az erdélyi kézi szövésû, geometrikus mintázatú gyapjúszônyegek neve. Eredetileg növényi eredetû festékkel színezték, -erre utal a név-, késôbb gyári porfestékkel. Kedvelt színeik a sárga, vörös, kék, zöld, a leggyakoribb alapszín a vörösesbarna, melyet pl. szurokfûbôl készítettek.
Kapcsolódó színnév: szurfûszín
festôcsülleng
Indigótartalmú növény, ôsi festôanyag. Megterem Magyarországon is, de sokkal gyengébb kék színt ad, mint az indiai indigó.
Kapcsolódó színnév: indigó, molnárkék
 
genovai kék
Az itáliai Genovában már a 17.században a tengerészek hordtak indigóval festett, erôs vászonból készült nadrágot, melynek neve franciául: bleu de Gênes magyarul genovai kék, angolosan: blue jeans
Kapcsolódó színnév: farmerkék, indigó, denimkék
Istar kapu
Istar, babiloni istennô kapuja az i.e. 500 körül épült, a mai Irak területén. A díszfelvonulások utvonalát szegélyezô falak és hatalmas kapuk borítása kékmázas tégla, állatalakos dombormûvekkel. Ma Berlinben a Pergamon Múzeumban látható a falak rekonstrukciója.
Kapcsolódó színnév: babiloni kék
izniki kerámia
A 14-17.sz. között Törökországban, Iznik városában virágzó kerámiamûvészet. Jellegzetessége a fehér alapra rajzolt növényi és geometrikus minta, gyakori színei a kobaltkék, türkiz, zöld és bóluszvörös, fô mûfajok a falicsempe, tál és kancsó.
Kapcsolódó színnév: törökzöld, mohamedánkék, bóluszvörös, damaszkuszi kék
joruba törzs
Afrika több országában a 19.század óta terjedt el a mintás indigófestés, az egyik leghíresebb a nigériai joruba népcsoporté.
Kapcsolódó színnév: indigó
 
kamea
Kámea, cameo: ékszerfajta, drága- és féldrágakôbôl, kagylóból faragott dombormû, leggyakoribb a profilban ábrázolt portré.
Kapcsolódó színnév: kagylófehér
 
karbunkulus kô
A vörös ékkövek (gránát, rubin, spinell) összefoglaló neve a középkorban, késôbb a népmesékben. A hiedelem szerint a sárkány szeme.
Kapcsolódó színnév: gránátvörös, rubinvörös
 
kék halál
A Windows operációs rendszer összeomlása, mely után az egész képernyô színe kékre vált.
Kapcsolódó színnév: Windows-kék
 
kékfestés
Magyarországon a 18 sz.-ban honosodott meg, fôleg német nyelvterületrôl érkezett a technológia. Az indigót szárazon, kockába préseltve szállították, és a mûhelyben ôrölték, áztatták. Így készült a csáva, melyet közvetlenül használtak a festéshez. Minél többször ismételték a festést, vagy ha tovább hagyták a csávában, annál sötétebb lett a textil. (Innen ered a "benne maradt a csávában" szólás.)
Kapcsolódó színnév: indigó
kilt
Férfiak által viselt szoknya Skóciában (és Nagy-Britannia más részein is). A nagy családok tagjai különbözô, egyedi mintázatú és színû, kockás gyapjúszövetbôl készült kiltet hordtak. Leggyakoribb színe a vörös, de van zöld és kék is.
Kapcsolódó színnév: skótzöld
korund
A gyémánt után a legkeményebb ásvány. A vörös korund a rubin, a nem-vöröset nevezik zafirnak, mely nemcsak kék, hanem zöld, sárga, narancs, rózsaszínû és színtelen is lehet. A kék színt a vas és titán nyomelemek okozzák. Hevítés hatására megváltozik a színe.
Kapcsolódó színnév: zafirkék, rubinvörös
kristály - ásvány - kôzet
- Kristály: szabályos belsô szerkezetû szilárd anyag, atomjainak elrendezôdésébôl adódóan általában sík felületek határolják. (Pl. olivin, smaragd) A kristályokat szimmetria viaszonyai szerint rendszerezik, hét ilyen szimmetriarendszer van.
- Az ásványok meghatározott kémiai összetételû szervetlen, szilárd anyagok, melyeknek meghatározott atomi szerkezetük van, és egyféle kristályból állnak. A szénnek pl. két ásványa van a grafit és a gyémánt.
- A kôzet több ásvány természetes társulása, eredetük szerint lehet vulkanikus (pl. bazalt), üledékes (mészkô), és átalakult (pala).
Az ásványok meghatározását jellegzetes színük is segíti.
 
krizokolla
Élénkzöld, természetes réztartalmú ásvány, régen pigmentet is készítettek belôle.
Kapcsolódó színnév: rézrozsdazöld
 
lángmadár
A flamingó magyar neve.
Kapcsolódó színnév: flamingórózsaszín
 
lapis lazuli, lazúrkô
Jelentése: kék kô. A név a perzsa "lazvard" (kék) szóból származik, néhány európai nyelvben ez a kék színnév ôse (azur, azzurro, azul).
Az ókorban diszítôkônek használták, pigmentet a középkor óta készítenek belôle, ez az ultramarin. Rendkívül drága, aranyáron mért festék-alapanyag volt, de már szintetikusan is elôállítható, így sokkal olcsóbb. Legszebbek az Afganisztánban és Chilében bányászott lazúrkövek.
Kapcsolódó színnév: ultramarin, örménykék
limoges-i zománc
Európában, a 12-17. században a legjelentôsebb zománcmûvészeti központ a franciaországi Limoges-ban volt. A 12. századtól - a gótika korától, - kezdve az európai mûvészetben egyre kedveltebbé vált a kék, a korabeli zománcmunkák színei között is igen gyakori.
Kapcsolódó színnév: zománckék
lumineszcencia
Optikai jelenség, mely leggyakrabban a foszforral és a fluorittal kapcsolatos. Ezek az anyagok, ha megvilágítják vagy melegítik ôket, fényt bocsátanak ki, sôt a foszfortartalmú vegyületek a besugárzás megszûnte után is világítanak egy ideig (ezen alapul a hagyományos CRT monitorok képmegjelenítése). Fokozottan érzékenyek a rövid (kék-ibolya és ultraviola) hullámokra.
Kapcsolódó színnév: foszfor-, neon-, UV-színek
miniatúra
Vörös ólomfestékkel (míniummal) festett díszes kezdôbetû a régi kódexekben, kéziratokon, ill. ezek illusztrálása finom, aprólékos festményekkel. A szó a míniumból származik. Európában a könyvnyomtatás elterjedését követôen eltûnt a mûfaj. Híresek a keleti (perzsa, török, indiai) miniatúrák is.
Kapcsolódó színnév: míniumvörös
napkô
A borostyán régies neve a napkô.
A legszebb borostyánok a Balti-tenger vidékérôl származnak. Az ókorban az Adriai és a Balti tengert a Borostyánút kötötte össze, ennek egy része a mai Szombathelyen haladt keresztül.
Kapcsolódó színnév: borostyánsárga, borostyánvörös
Newton, Isaac
Newton angol fizikus (1643-1727) 1666-ban fedezte fel, hogy üvegprizmával a napfény színes alkotórészeire bontható. Megalkotta színkörét, mely 7 színbôl állt: vörös-narancs-sárga-zöld-kék-indigó-ibolyaszín.
Kapcsolódó színnév: szivárványszínek, indigólila
rôtli, Rötel
Rôtli, Rötel (német): vöröskréta, vörösokker (vas-oxid tartalmú agyag), ill. az ezzel készült rajz.
Kapcsolódó színnév: rôt, vörösokker, bóluszvörös
 
sárga "sütemény"
Az uránércet feldolgozása során különféle vegyszerekbôl álló oldatba keverik, majd tisztítás után "kicsapatják" az uránt. A végtermék neve sárga por, v. "sárga pogácsa", v. "sárga sütemény" (angolul yellow cake).
Kapcsolódó színnév: uránsárga
sèvres-i porcelán
A Párizs közelében lévô város, Sèvres manufaktúrájának porcelánedényei. Hosszas kisérletés után fejlesztették ki a különleges zöld, rózsaszín, sárga és kék mázszíneket. A manufaktúra a francia királyi udvar mûvészeinek irányítása alatt mûködött, fénykora a 18. században, a rokokó stíluskorszakában volt.
Kapcsolódó színnév: Dubarry-, Pompadour-rózsaszín
Sinopé, sinopia/szinópia
Sinopé, Fekete-tenger parti város, (ma Törökországban Sinop). A legjobb minôségû vöröskréta lelôhelye volt, a városról kapta egyik nevét: sinopia. További nevek: rôtli, vörösokker, bólusz. A vörös földfesték színét a vas-oxid (egyfajta rozsda) adja.
Kapcsolódó színnév: vörösokker, rôt, bóluszvörös
solferino
1859-ben Magenta és Solferino észak-itáliai városok mellett nagy csata zajlott az osztrákok és piemontiak között. A század egyik legvéresebb csatája után napokig hevertek ellátatlanul a mezôn a halottak és sebesültek ezrei. (Az események hatására kezdte szervezni a svájci Henri Dunant a Vöröskeresztet.) Abban az évben dobta piacra egy angol festékgyár új bíborvörös festékeit, melyeknek az akkor mindenki által ismert magenta és solferino fantázianeveket adta. A magenta név lassan terjed a köznyelvben is, a solferino festéknév viszont szinte feledésbe merült.
Kapcsolódó színnév: magenta
szerkezeti színek
A madátoll ragyogó színét nem pigmentáció okozza, hanem a fénytörés. A madártollban is van pigment, a sötétbarna melanin, mely elnyeli a fény legnagyobb részét, ennek hiányában a toll színe fehér (albinó). A kék, és részben a zöld tollszínt a fényinterferencia okozza, vagyis optikai jelenségrôl van szó, ezt nevezik szerkezeti színnek. A madártoll többrétegû, egymást átfedô, rendkívül vékony lemezekbôl áll, melyeken részben áthatol a fény, részben visszaverôdik róluk. A tollrétegek vastagsága (300-1500 nanométer, nm) közel esik a látható fény hullámhosszához (400-750 nm). A visszavert fény irizál, interferálódik - a sugarak erôsítik vagy gyengítik egymást, - a szín a nézôponttól függ.
Kapcsolódó színnév: pávakék, kakadukék, fecskekék, papagájzöld, stb.
terra sigillata
Jelentése: pecsételt föld. Az ókori Rómában készített drága agyagedény fajta, akkoriban luxusterméknek számított. Felületét fényes, élénkvörös agyagmáz és plasztikus díszítés borította.
Kapcsolódó színnév: római vörös
testfestés
Valamennyi földrészen elterjedt a testdíszítés, amikor a bôrre (arc, test, kéz) festéket visznek fel, mely néhány óráig, hétig vagy még tovább rajta marad. Az archaikus kultúrákban a földfestékeket használták (sárga és vörös okker, agyag, korom). Növényekbôl és állati eredetû anyagokból is készítettek testfestéket, pl. a kék indigóból, vagy a ma is népszerû henna növénybôl. A testfestés szimbólikus, diszítô, vagy harci jellegû, de lehetett praktikus célja is, pl. az élôsködôk ellen védett.
Kapcsolódó színnév: hematitvörös, okker, hennavörös, indigó, ólomfehér, rézbôrû, lisztfehér
vazelinüveg
Az uránüveg névváltozata. A 19.század elsô felében, még a rádioaktivitás felfedezáse elôtt kedvelt volt az urán-oxid, mint üvegszínezék. A kb. 0,1-1,3 súly% urán rádioaktív sugárzása ugyan kimutatható az üvegtárgyakból, de állítólag nem veszélyes. Az üveg különlegessége, hogy ultraviola sugárzásban sárgából fluoreszkáló zöldre vált a színe.
Kapcsolódó színnév: uránsárga
Zsolnay Vilmos, pécsi Zsolnay-gyár
A Zsolnay testvérek a 19. sz. közepén alapították kerámiagyárukat Pécsen. Zsolnay Vilmos (1828-1900) és Wartha Vince vegyész kisérletei és jelentôs találmányai (pirogránit, porcelán-fajansz, eozinmáz) világhírûvé tették a gyárat. A századforduló mûvészeti stílusa -a szecesszió- jellegzetes színes, mázas épületdíszei fôleg a Zsolnay--gyárban készültek.
Kapcsolódó színnév: eozinzöld, irizáló színek, lüszter színek, ökörvérvörös