Nyitóoldal Honlaptérkép Mellékletek E-mail
SZÍNNÉV
A színnév szerepe
Emberi színek
Állatszínnevek
Pigmentnevek
Régi színnevek
Divatszínnevek
Gúnyos színnevek
Divatszínnevek
 
A divat és a luxustermékek (autó, lakberendezés, mobiltelefon, öltözködés, kozmetika) világában olykor ritka színnevekkel találkozunk, bár ezek a színek köznyelvi szavakkal is kifejezhetôek lennének. De, ahogy a luxustárgyakat nem vásárolhatja meg mindenki, színneveiktôl sem várják, hogy általánosan érthetôek legyenek.
elefántcsontfehér pink pezsgôszín opálkék

A reklámlélektan szerint a termék újdonságát, minôségét különleges, egzotikus, vagy idegen eredetû neve is jelzi, a drága anyagokra való utalás pedig növeli a tárgy értékét. A fantáziadús színnévvel azt sugallják, hogy valami “vadonatúj“ színt fedeztek fel. A divat sokszor a drágakövek, nemesfémek, egzotikus tájak, különleges italok és fûszerek neveit asszociálja.

A külföldi eredetû név iránti vonzódás nem csak magyar szokás. A 19.sz. közepén Angliában William Perkin rendkívül divatos lila festéke a francia "mauve" (mályva) nevet kapta.
tób sáfrányszín korallpiros rúzs Himalája-fehér

Nagyon sok színnév fordítói munka révén kerül a nyelvbe: szépirodalmi mûvek, szakkönyvek, magazinok itteni kiadásában a színneveket is magyarítják. Érdekes példa Tom Wolfe amerikai írónak az 1960-as években megjelent híres könyve, melynek eredeti címe: "The Kandy-Kolored Tangerine-Flake Streamline Baby". A magyar fordításban (Bartos Tibor mûve) kapta a "Kandírozott mandarinzselészínû áramvonal" címet, melybôl a színnév önállósult.

A vadonatúj színnevek forrása a külföldi termék, -pl. autó, mobiltelefon-, melynek színválaszékát is importálják, és magyarra fordítják (lagúnakék, Amazonas-zöld, kaméleonzöld, szafari-sárga, osztrigaszürke.)

Érdekes jelenség, hogy néha az elfeledett, régies és ritka színnevek "feltámadnak", és mint divatszínnevek térnek vissza. Kaffka Margitnak, a 20. sz. elején írt mûveiben szerepelt a köznyelvinek nem mondható lázpiros és a hullámkék, ezek most mint autószínnevek bukkannak föl.

A divat- és luxustárgyak színnevei a színszókincs legfiatalabb jövevényei, egy részük elôbb-utóbb majd bekerül az általánosan ismert nevek közé, más részük bizonyára feledésbe fog merülni.
delfinszürke tornádópiros Amazonas-zöld Atlanti-kék
 
Irodalom, link
 
 
Árnyalat-túltengés. Autószínek és marketing
http://totalcar.hu/tukor/szinmarketin/