Nyitóoldal Honlaptérkép Mellékletek E-mail
SZÍNNÉV
A színnév szerepe
Emberi színek
Állatszínnevek
Pigmentnevek
Festészet
Textilfestés
Kerámia
Nyomtatás
Régi színnevek
Divatszínnevek
Gúnyos színnevek
Pigment- és festéknevek
 
A nyomtatás színnevei
 
A nyomdai négyszínnyomás színnevei:
a Cyan (türkizkék), Magenta (bíborvörös), Yellow (sárga), blacK vagy Key (fekete), - az angol szavakból képzett betûszó a CMYK.
Azért jelölik a feketét K-val, mert a B betû már foglalt volt a Blue (kék) számára. (Az additív színkeverés alapszínei: R-G-B, vagyis Red-Green-Blue, magyarul vörös-zöld-kék.)

A négyszínnyomás fázisai
C: cyan M: magenta Y: sárga K: fekete

C C+M C+M+Y C+M+Y+K:
a teljes kép

A cyan a görög “küanosz“ (sötétkék) szóból származik, csakúgy, mint a cián, cianid vegyületek neve. Az egyik elsô “modern“ (szintetikusan elôállított) kék festék, a berlini kék, egy vas-cián vegyület volt.

magenta cyan

A magenta (ejtsd: madzsenta) név eredete: 1859-ben Magenta és Solferino észak-itáliai városok mellett nagy csata zajlott az osztrákok és piemontiak között. A század egyik legvéresebb csatája után napokig hevertek ellátatlanul a mezôn a halottak és sebesültek ezrei. (Az események hatására kezdte szervezni a svájci Henri Dunant a Vöröskeresztet.) Abban az évben dobta piacra egy angol festékgyár új, bíborvörös festékeit, melyeknek az akkor mindenki által ismert, "dallamos hangzású" magenta és solferino fantázianeveket adta. A solferino festék mára feledésbe merült, de a magenta lassan terjed a köznyelvben is, köszönhetôen a számítógépes színmegjelenítésnek és a nyomdai elôkészítô (DTP) munkáknak.

A Deutsche Telecom kissé rikító arculati színének neve: Telemagenta.
 
Irodalom, linkek
 
 
V. Finley: Színek. Utazás a festékesdobozban, HVG Kiadó, 2004

http://www.wikipedia.org/

Jéki László: Csipetnyi cián a jó ízért
http://www.hetedhethatar.hu/irasok/jeki20040430.htm