Bevezető | Színnévtípusok | A színnév szerepe | Színszótár–ABC | Színszótár–Színtartományok
Nyitóoldal | Honlaptérkép | Mellékletek | E-mail
SZÍNNÉV
Színnévtípusok
Összetett színnevek
Kémiai eredetre utaló színnevek
Kémiai anyagoknak kétféle szerepük lehet a színnévben: vagy a pigment meghatározó kémiai alkotórészének nevét adják (pl. ólomfehér, ólompír) vagy asszociatív színnév előtagjai (ólomszürke).


Ólom
ólomfehér festék ólompír, míniumvörös szürke ólom


Színnév, mint fontos információ


A pigment- és festéknevek egy része kémiai nevet visel, mely azt jelzi, miből készült a festőanyag – ezek a „valódi” kémiai színnevek, – és fontos szerepük van a művészetekben és az iparban. A művész számára nemcsak a festék színárnyalata érdekes, hanem kémiai összetétele is, mert abból tudni lehet, melyik mivel keverhető, és ezt az információt a kémiai színnév pontosabban kifejezi, mint valamilyen fantázianév. Például a (tiszta) cinóber és a kadmiumvörös színében alig különbözik egymástól, de tudni kell, hogy a kadmiumfesték nem érintkezhet a réz- és ólomtartalmú pigmentekkel, míg a cinóber igen, de ez utóbbi a kalciumot (meszet) nem bírja.


Drága alapanyagok és mérgek

A drága alapanyagok neve mindig feltűnik a festék nevében (pl. kadmiumsárga), mert ez megmagyarázza a magas árat.

Ezzel ellentétben a mérget tartalmazó festékek szinte mindig fantázianevekkel szerepelnek, és számos névváltozatuk (álnevük) van, mert a gyártók így rejtik el a kellemetlen információt. Legjobb példa erre a rendkívül veszélyes festék, a schweinfurti zöld (réz és arzén összetevőkből áll, ma már nem gyártják), melynek kb. 50 névváltozata volt ismert: párizsi v. franciazöld, frízzöld, császárzöld, Mitis-zöld, papagájzöld, újzöld, földzöld, perzsazöld, rezedazöld, magyarzöld, bécsi zöld, angol fedőzöld, smaragdzöld, Veronese-zöld stb.

A mesteremberek ősidők óta kisérleteznek különféle vegyi anyagokkal, hogy festéket állítsanak elő. Hosszú ideig használtak mérgeket, melyek feldolgozása, festéknek való használata vészélyes volt:
– ólom (fehér ill. vörös festékek alapanyaga, ez utóbbi a mínium);
– réz és arzén (zöld festékek anyaga, ld. méregzöld, rézrozsdazöld, schweinfurti zöld);
– kobalt és arzén (kobaltviola);
– higany és kén (a vörös cinóber összetevői).
Az ókori kénsavgyártás mellékterméke a caput mortuum (latin szó, jelentése „halott feje”), egy sötétlilás árnyalatú vas-oxid festék, melyet az alkimisták is használtak.


Veszélyes színek
cinóber kristály schweinfurti zöld kobaltviola cyan, ciánkék


A kék cián


A CN atomcsoport (szén és nitrogén), – a cianid vegyületekben szerepel, mint pl. a kálium-cianidban (ciánkáli), és a hidrogén-cianidban. Mindkettő igen veszélyes méreg. A hidrogén-cianid (vagy cián-hidrogén) színtelen gáz, egyik neve a kéksav. (A „cián” név a sötétkék jelentésű görög cyanos/kyanos szóból ered.) A cián-hidrogén vizes oldata lúggal és vasvegyülettel elegyítve a berlini kék nevű festék, mely az első modern (vagyis vegyészek által létrehozott) festék volt a 18. században, később ebből fejlesztették a nyomdászat egyik alapszínét a cyant (ciánkéket).


Réz

A réz az egyik leggyakoribb név és elem a színek világában: változatos a megjelenése a természetben (vörös fémréz, zöld malachit, türkiz, rézgálic). A réztartalmú ásványokból (malachit, krizokolla) őrléssel állítanak elő pigmentet. Ötvözetek egyik eleme (sárgaréz, bronz), oxidált változata a zöld patina. Rézből többféle mesterséges pigment is készült (rézrozsdazöld, schweinfurti zöld). A réz-oxidot a kerámia-művészetben használják: ólommentes mázban kékeszöldet ad, ólommázban sárgászöldet.


Réz
rézzöld krizokolla, rézrozsdazöld rézgálic schweinfurti zöld
Van Gogh önarcképén


„Szagos” színek

A festékkészítés és textilfestés során ősidők óta használt természetes redukálószer (oxigént elvonó anyag) a vizelet. A modern vegyipari eljárások előtt néhány színt csak ezzel tudtak stabilizálni a textileken, pl. a drága bíbor és az indigókék kelmét állott vizeletben áztatták vagy főzték.

Az utóbbi 150 évben, W.Perkin felfedezése nyomán, gyökeresen átalakult ugyan a festékgyártás és szintetikus úton állítanak elő pigmenteket, de a régóta használt színnevek közül sok ma is „él”.


Kémiai elemek és színek

Számos pigment meghatározó kémiai alkotórészének nevét viseli:
Sb: antimonsárga
As: arzén (-sárga, -narancs, -zöld)
Ba: barium (baritfehér, -sárga)
Zn: cink (-fehér, -sárga, -zöld, névváltozata a horgany);
Cd: kadmium (-sárga, -vörös, -narancs, -zöld)
Co: kobalt (-kék, -sárga, -viola, -zöld)
Cr: króm-oxid-zöld, króm (-sárga, -vörös, -narancs)
Mn: mangán (-barna, -fekete, -kék, -viola)
Pb: ólom (-fehér, -vörös, ólom-ónsárga)
Sn: ónfehér
Cu: rézrozsdazöld
Ni: nikkel-titánsárga
Ti: titánfehér
U: uránsárga
Fe: vas-oxid-fekete, -sárga, -vörös, vasvörös, -kék,
Cián (a CN atomcsoport és vas): ciánkék, cyan


Asszociatív névadás

Az asszociatív színnevek között is gyakori a kémiai név, de ez csak az anyag színére emlékeztet. Néhány példa: krómszín (a krómérc fémes szürke színe), az ólomszürke, acélszürke alumíniumszürke, bauxitvörös, ezüstszürke, jódbarna (a jód alkoholos oldata barna, különben ibolyaszínű), kénsárga, higanyszürke, nikkelszürke, ónszürke, rézzöld, rézvörös, rozsdavörös, szénfekete, vasfekete, stb. A klórfehér a vegyszer fehérítőhatására utal (a klór tiszta állapotában világoszöld gáz, mint görög neve mondja).

Asszociatív kémiai nevek
bauxitvörös ezüstszürke kénsárgaÉrdekesség: a kémiai elemtáblázat színnel kapcsolatos elnevezései
(forrás: Origins of the Element Names, Elements Named for Color,
http://homepage.mac.com/dtrapp/Elements/color.html)


Króm Cr khroma görög szó jelentése: szín
Klór Cl khloros görög sárgászöld (ld. klorofil)
Jód I ioeides görög violaszín, lila
Ródium Rh rhodon görög rózsa, rózsaszín
Iridium Ir iris görög szivárvány
Indium In indicum görög-latin indigó, indiai kék
Cézium Cs caesius latin égkék
Rubidium Rb rubidus latin mélyvörös (ld. rubin)
Tallium Tl thallus latin rügyező ág zöldje

| |
Nem kereskedelmi oldal    |   Non-commercial website
Tartalom (Site map) | Magamról | Jogi nyilatkozat | Email |
Utolsó tartalmi frissítés: 2018. január