Bevezető | Színnévtípusok | A színnév szerepe | Színszótár–ABC | Színszótár–Színtartományok
Nyitóoldal | Honlaptérkép | Mellékletek | E-mail
SZÍNNÉV
Színnévtípusok
Összetett színnevek
Tulajdonnevekből képzett színnevek
A személyre, tulajdonnévre utaló színnevek a ritkán használtak közé tartoznak: alapjuk, hogy egy híres ember, rendszerint festő, előszeretettel használt bizonyos színeket, felfedezett valamilyen festéket, vagy jellegzetes színű ruhát viselt.

Németalföldi mesterek
Van Eyck-zöld Rubens-vörös Van Dyck-barna

A Van Dyck-barna a legismertebb a személynévből képzett színnevek közül, egy természetes barna földfesték neve. A Rubens-vörös a krapplakk (növényi eredetű vörös festék) egyik névváltozata. Rubens és Van Dyck nem csak kortársak voltak, de egy mesternél is tanultak, és alighanem hasonló festékeket használtak. Ezért nem meglepő, hogy a Van Dyck-barna névváltozata a Rubens-barna, a Rubens-vörösé pedig a Van Dyck-vörös.

Itáliai reneszánsz mesterek
Mária-kék
(Raffaello kép)
Tizian-kék Tizian-vörös haj Veronese-zöld

Az ultramarin a legdrágább, s talán a legszebb kék pigment, több festő kedvenc színe volt, és felkeltette kisérletező kedvüket. A középkorban és a reneszánsz idején a drága ultramarint csak Szűz Mária ruhájához használták a festők. A 16. századtól, V. Pius pápa előírása szerint, Máriát piros ruhában és kék palástban ábrázolják a keresztény ikonográfiában, innen ered a (már régies) Mária-kék vagy máriakék. Tiziano olyan gyakran használta az ultramarint az intenzív kék ég ábrázolására, hogy egyik névváltozatát róla kapta a festék (Tizian-kék). Payne angol festő ultramarint kevert feketével és okkersárgával, a keletkezett mély hidegszürkét azóta Payne-szürkének nevezik. A 20. században Yves Klein francia művész ultramarinnal festette nemcsak képeit, de szobrait is, a színt elnevezte International Klein's Blue-nek, (rövidítve IKB), és saját védjegyeként használta.

A Veronese-zöld nagyjából a smaragdzöldnek felel meg. A Tizian-vörös nem festék-, hanem hajszín: szép szőkésvörös.

II. Fülöp spanyol király lánya, Izabella királyné 1601-ben állítólag fogadalmat tett, hogy addig nem vált inget, míg férje seregei el nem foglalják Ostende németalföldi várost. Az ostrom több mint 3 évig tartott, és ezalatt a királyné fehér inge sötétbarna lett. Az Izabella-szín (izabellabarna) ma leginkább lovak és kutyák színjelzője.

Híres hölgyek ...
Izabella királyné Pompadour-rózsaszín Du Barry-rózsaszín

XV. Lajos francia király kegyencnőinek (Mme Pompadour, Du Barry) díszes rokokó vázáin gyakran szerepelt a kissé édeskés rózsaszín, így a két hölgy lett a névadója a sèvres-i porcelánmanufaktúra világos mázszíneinek. A Napoleon-kék a nagy hadvezér kék kabátjára utal, melyet valószínűleg indigóval festettek.

A Habsburg-ház címerének alapszíne a sárga, (eredetileg arany), ebből lett a Habsburg-sárga, majd a Monarchia-sárga, bécsi sárga, osztráksárga.

Anna-sárga: Riedel cseh üveggyáros, a 19.század második felében készítette urán-oxiddal színezett díszüvegeit, melyek erős, világító zöldessárga színben játszottak. A különleges színt feleségéről Anna-sárgának nevezte el, ez az uránsárga névváltozata.

Hosszú utat járt be a bakelitfekete: a fenolgyanta alapú műanyagot a 20.század legelején Leo Baekeland vegyész találta fel, akinek nevéből márkanév, majd anyagnév lett és ebből önállósodott a színnév. A bakelitet többféle színben gyártották, de a fekete volt a legelterjedtebb.

Híres márkák ...
Ferrari-piros Telemagenta Milka-lila
Barbie-rózsaszín

Híres arculati színek átalakulhatnak színnevekké is, mint pl. a divatcégé (Benetton-zöld), távközlési cégé (a Deutsche Telecom színe a Telemagenta). Egyedi színeket viselő, ismert termékek is válhatnak színnévvé: Ferrari-piros, Milka-lila, Barbie-rózsaszín.

A helyesírást illetően kétféle írásmóddal lehet találkozni: a tulajdonnév rendszerint nagy kezdőbetűvel van írva és kötőjellel kapcsolódik a színnévhez (Ferrari-piros), vagy létezik kisbetűvel és egybeírva (ferraripiros).

| |
Nem kereskedelmi oldal    |   Non-commercial website
Tartalom (Site map) | Magamról | Jogi nyilatkozat | Email |
Utolsó tartalmi frissítés: 2018. január