Nyitóoldal Honlaptérkép Mellékletek E-mail
SZÍNNÉV
Színnévtípusok
Alapszínnevek
Egytagú színnevek
Módosító jelzôk
Összetett színnevek
Asszociatív színnevek
Földrajzi nevek
Személynevek
Kémiai nevek
Színcsoportnevek
Összetett színnevek
 
Földrajzi eredetre utaló színnevek
 
Országok, régiók, városok és népek neve könnyen "hozzátapad" a színnevekhez. Többnyire az alapanyag, a festékkészítés, a színezési technológia eredetére utalnak, olykor csak fantázianevek, és a divatszínnevek között is nagyon sok földrajzi vonatkozású van.
földrajzi eredetû színnevek
porosz-, berlini
v. párizsi kék
pompeji vörös skótzöld indiai sárga

Érdekes kettôsség figyelhetô meg a földrajzi színnevek körében: ugyanarra a színre olykor több név vonatkozik, máskor egy földrajzi név többféle árnyalatot jelent.

Egy szín - több név
Gyakori, hogy ugyanaz a színezési technológia több helyen is kialakul, és bár alig van különbség az árnyalatok között, mégis többféle néven terjed el. Például a vas-oxid tartalmú vörös festék ismert, mint indiai, velencei, angol-, spanyol- és perzsavörös. Hasonló példa a poroszkék - vagy berlini kék -, ez volt az elsô "modern" festék, a 18. században Berlinben (az akkori Poroszország fôvárosában) vegyészek állították elô. Jó minôségû festék lévén, gyorsan elterjedt a mûvészvilágban és többféle nevet kapott, melyek közül ma is használatos, - a porosz és berlini mellett, - a párizsi kék. Érdekes, hogy a berlini- és a poroszkék név inkább Franciaországban ismert, a párizsi kék pedig német nyelvterületen. A magyar szakirodalomban mind a három név elôfordul.

Egy név - több szín
Másrészt, egy földrajzi név egyszerre több különbözô színre és színezési technológiára is utalhat. Például a spanyolvörös jelentheti a dél-amerikai eredetû kármint; a spanyolországi higanybányából származó cinóbert, és az ezzel színezett pecsétviasz színét; és egy vas-oxid tartalmú földfestéket is. A római vörös utalhat az ókori kerámia (a terra sigillata) élénk narancsvörösére; a római császárok bíborvörös palástjára; a római légiók vörös egyenruhájára; és a katolikus egyházi méltóságok skarlátvörös öltözetére. A perzsakék jelenti a Perzsiából származó türkizkô színét; a kínaiak által kedvelt kék porcelánmázat, melynek alapanyagát (a kobalt-oxidot) Perzsiában bányászták, és ezért Kínában mohamedánkéknek nevezték; továbbá a szürkéskék bundájú perzsamacska színjelzôje is.

"Rejtett" földrajzi színnevek
Néhány színnév földrajzi vonatkozása nem derül ki elsô pillantásra, de a szó eredete mégis indokolja, hogy itt felsoroljuk ôket:
fajanszkék (a fajansz Faenza olasz város nevébôl származik), majolikakék (Mallorca szigetrôl), calvadosszín (ital, és Calvados megye Franciaországban), denimkék (Nimes francia város), konyakszín (ital, és Cognac város), grünspán (spanyolzöld, németül), grispánszín (a grünspán régies magyar változata), verdigris (vert de Grèce, görögzöld, franciául), türkiz (törökkô, francia név), indigó (Indiából származó kék ), curacaokék (ital, és Curaçao sziget)

Népnevek
Tágabban értelmezve a földrajzi eredetet, ide sorolhatjuk a népneveket is, jóllehet nincsenek egyértelmûen földrajzi helyhez kötve, ill. már történelmi névnek számítanak: etruszkvörös, latinvörös, keltazöld, mohamedánkék, cigánybarna, habánkék, majakék.

Divatszínnevek
A marketing kedveli a nemzetközi neveket, melyeket lefordítani sem kell, - ezért gyakran utal híres és vonzó tájak jellegzetes színvilágára: Bermuda-kék, Himalája-fehér, Szahara-sárga, Oxford-zöld, Bahama-beige, Manhattan-szürke, mediterrán színek, stb. (Ezek tulajdonképpen asszociatív színnevek.)

Egytagú, földrajzi eredetû színnevek
Az egytagú színnevek közül itt újra megemlítem a földrajzi vonatkozásúakat: Indigó (Indiából származó kék); türkiz (törökkô); ultramarin (tengeren túli, vagyis a Földközi tenger keleti végébôl szállított lazúrkô színe); magenta (olasz város, angol festéknév); sziena (Siena olasz város közelében bányászott barna földfesték); bordó (Bordeaux francia város, híres vörösboráról).