Bevezető | Színnévtípusok | A színnév szerepe | Színszótár–ABC | Színszótár–Színtartományok
Nyitóoldal | Honlaptérkép | Mellékletek | E-mail
SZÍNNÉV
Színnévtípusok
Összetett színnevek
Földrajzi eredetre utaló színnevek
Országok, régiók, városok és népek neve könnyen „hozzátapad” a színnevekhez. Többnyire az alapanyag, a festékkészítés, a színezési technológia eredetére utalnak, olykor csak fantázianevek, és a divatszínnevek között is nagyon sok földrajzi vonatkozású van.


Földrajzi eredetű színnevek
porosz-, berlini
v. párizsi kék
pompeji vörös skótzöld indiai sárga


Érdekes kettősség figyelhető meg a földrajzi színnevek körében: ugyanarra a színre olykor több név vonatkozik, máskor egy földrajzi név többféle árnyalatot jelent.


Egy szín – több név

Gyakori, hogy ugyanaz a színezési technológia több helyen is kialakul, és bár alig van különbség az árnyalatok között, mégis többféle néven terjed el. Például a vas-oxid tartalmú vörös festék ismert, mint indiai, velencei, angol-, spanyol-, pozzuoli és perzsavörös. Hasonló példa a poroszkék vagy berlini kék, ez volt az első „modern” festék, a 18. században Berlinben (az akkori Poroszország fővárosában) vegyészek állították elő. Jó minőségű festék lévén, gyorsan elterjedt a művészvilágban és többféle nevet kapott, melyek közül ma is használatos, a porosz és berlini mellett, a párizsi kék. Érdekes, hogy a berlini- és a poroszkék név inkább Franciaországban ismert, a párizsi kék pedig német nyelvterületen. A magyar szakirodalomban mind a három név előfordul.


Egy név – több szín

Másrészt, egy földrajzi név egyszerre több különböző színre és színezési technológiára is utalhat. Például a spanyolvörös jelentheti a dél-amerikai eredetű kármint; a spanyolországi higanybányából származó cinóbert, és az ezzel színezett pecsétviasz színét; és egy vas-oxid tartalmú földfestéket is. A római vörös utalhat az ókori kerámia (a terra sigillata) élénk narancsvörösére; a római császárok bíborvörös palástjára; a római légiók vörös egyenruhájára; és a katolikus egyházi méltóságok skarlátvörös öltözetére. A perzsakék jelenti a Perzsiából származó türkizkő színét; a kínaiak által kedvelt kék porcelánmázat, melynek alapanyagát (a kobalt-oxidot) Perzsiában bányászták, és ezért Kínában mohamedánkéknek nevezték; továbbá a szürkéskék bundájú perzsamacska színjelzője is.


„Rejtett” földrajzi színnevek

Néhány színnév földrajzi vonatkozása nem derül ki első pillantásra, de a szó eredete mégis indokolja, hogy itt felsoroljuk őket:
fajanszkék (a fajansz Faenza olasz város nevéből származik), majolikakék (Mallorca szigetről), calvadosszín (ital, és Calvados megye Franciaországban), denimkék (Nimes francia városban gyártott textil színe), konyakszín (ital, és Cognac város), grünspán (spanyolzöld, németül), grispánszín (a grünspán régies magyar változata), verdigris (vert de Grèce, görögzöld, franciául), türkiz (törökkő, francia név), indigó (Indiából származó kék ), curacaokék (ital, és Curaçao sziget)


Népnevek

Tágabban értelmezve a földrajzi eredetet, ide sorolhatjuk a népneveket is, jóllehet nincsenek egyértelműen földrajzi helyhez kötve, ill. már történelmi névnek számítanak: etruszkvörös, latinvörös, keltazöld, mohamedánkék, cigánybarna, habánkék, majakék.


Divatszínnevek

A marketing kedveli a nemzetközi neveket, melyeket lefordítani sem kell, ezért gyakran utal híres és vonzó tájak jellegzetes színvilágára: Bermuda-kék, Himalája-fehér, Szahara-sárga, Oxford-zöld, Bahama-beige, Manhattan-szürke, mediterrán színek, stb. (Ezek tulajdonképpen asszociatív színnevek.)


Egytagú, földrajzi eredetű színnevek

Az egytagú színnevek közül itt újra megemlítem a földrajzi vonatkozásúakat: Indigó (Indiából származó kék); türkiz (törökkő); ultramarin (tengeren túli, vagyis a Földközi tenger keleti végéből szállított lazúrkő színe); magenta (olasz város); sziena (Siena olasz város közelében bányászott barna földfesték); bordó (Bordeaux francia város, híres vörösboráról).
| |
Nem kereskedelmi oldal    |   Non-commercial website
Tartalom (Site map) | Magamról | Jogi nyilatkozat | Email |
Utolsó tartalmi frissítés: 2018. január