Nyitóoldal Honlaptérkép Mellékletek E-mail
SZÍNNÉV
Színnévtípusok
Alapszínnevek
Egytagú színnevek
Módosító jelzôk
Árnyalatjelzôk
Szomszédos színek
Összetett színnevek
Színcsoportnevek
Módosító jelzôk
 
Szomszédos színek - módosító jelzôk színnevekbôl
 
Árnyalatjelzôk - szótár, 80 címszó »
 
Ezt a nyelvi szerkezetet (pl. kékeszöld, vörösesbarna) akkor használjuk, ha két szín között az átmenetet akarjuk hangsúlyozni; vagy nem vagyunk teljesen biztosak a tárgy színezetét illetôen és elég csak nagyjából meghatároznunk az árnyalatot.

Alapszínnevekbôl könnyen képezhetünk módosító jelzôt: vöröses, kékes, lilás, barnás, stb., az egytagú színnevekbôl is lehet, de ez ritkább: drappos, bordós, türkizes.
A "bíboros" létezik, de nem melléknév, hanem fônév, magas egyházi méltóság neve. A bíbor módosító jelzôként is bíbor (bíborvörös, bíborrózsaszín), és igaz ritkán, de mégis elôfordul pl.: bíboros v. bíboras erezetû virág. Hasonló a narancs is: inkább narancsbarnát mondunk, mint narancsosbarnát. A rózsaszín, mint módosító jelzô inkább a -talán kissé régies- "rózsás" alakot veszi fel (pl. rózsáslila), bár elôfordul a rózsaszínes is. A szabályostól való eltérés azt jelzi, hogy ezek a színnevek (bíbor, narancs, rózsaszín) nem "teljes értékû" alapszínnevek.

A jelzôk gyakran társulnak semleges színekkel: ekkor a fehér és a fekete rendszerint az összetétel utótagja: sárgásfehér, kékesfekete (fordítva, pl. "feketéskék", sokkal ritkább). A szürke állhat elô- vagy utótagként is: pl. zöldesszürke, szürkészöld, de nem pontosan ugyanazt a színt jelenti.

fehér és fekete módosítása szürke és zöld
sárgásfehér kékesfekete
zöldesszürke szürkészöld

Két szomszédos szín között érzékeltetni lehet, hogy egy árnyalat melyikhez esik közelebb, pl. a zöld a sárgához vagy a kékhez, ill. a barna a vöröshöz vagy a sárgához.

zöld és szomszédai barna árnyalatok
sárgászöld kékeszöld
vörösesbarna sárgásbarna

A liláskék és a kékeslila finomítja a meghatározást, a két alapszín között az átmeneteket érzékelteti:

kék és lila közötti átmenetek
kék liláskék kékeslila lila

A türkiz állhat közelebb a kékhez (türkizkék) vagy a zöldhöz (türkizzöld). A természetes féldrágakô, a türkiz maga is lehet kékesebb vagy zöldesebb.

a türkiz változatai
türkizkék türkiz türkizzöld

A színnevek egymást módosító hatása csak a szomszédos színek között ill. a semleges színekkel kapcsolatban lehetséges. A komplementer színpárok (zöld-lila, vörös-türkizkék, sárga-kék, stb.), melyek valóságos keverékei egymás színtartalmát semlegesítik (szürkévé teszik), közöttük nem képezhetô értelmes színnév. Homogén *zöldeslila szín nem létezik, (ahogy *feketésfehér sem), ezt egyedül olyan értelemben használhatjuk, ha egy zöld falevél széle ôsszel elkezd lilulni, és a levélen egymás mellett van zöld és lila folt is.

kék türkiz zöld türkiz *zöldeslila
Színpárosítások

kék kékes-, kéklô-
  kékeszöld, kékeslila, kékesfehér, kékesfekete, kékesszürke, kékesrózsaszín, kékesbíbor, kékesvörös (=bíbor), kékesbarna (=sötétbíbor)
lila lilás-, ibolyás-
  liláskék, lilásbíbor, lilásvörös (=bíbor), lilásrózsaszín, lilásbarna (=sötétbíbor), lilásbordó, lilásfehér, lilásfekete, lilásszürke
bíbor bíbor-, bíboras-
  bíborvörös, bíborpiros, bíborrózsaszín, bíborlila, bíborkék, bíborfekete, ritkán bíborasvörös, bíborasfehér
vörös vöröses-, vörös-, vöröslô / pirosas-, piros-, pirosló
  vöröseslila, vörös(es)barna, vörösessárga (=narancs), vörösbordó, vörösesszürke, vörösesszôke, vörös(es)bíbor, ritkán vörösesfehér (=rózsaszín), vörösesfekete (=barna)
rózsaszín rózsás-, rózsaszínes-
  rózsáslila, rózsáspiros, ritkán rózsaszínessárga (=barackszín)
barna barnás-, barna-
  barnásvörös, barnapiros, barnásnarancs, barnássárga, barnászöld (=kheki), barnásdrapp, barnásbézs, barnásszürke, barnásfekete
narancs narancs-, narancsos-
  narancssárga, narancsvörös, narancspiros, narancs(os)barna, narancs(os)rózsaszín
sárga sárgás-
  sárgászöld, sárgásnarancs, sárgásvörös (=narancs), sárgásbarna, sárgásfehér, sárgásszürke, sárgásdrapp, sárgásbézs
zöld zöldes-
  zöldessárga, zöldeskék (=türkiz), zöldesbarna, zöldesfehér, zöldesdrapp, zöldesfekete, zöldesszürke, zöldesbézs, zöldestürkiz
fehér fehéres-
  fehéressárga, fehéreskék, fehéreszöld, fehéreslila, fehéresrózsaszín, fehérespiros, fehéresbíbor (=rózsaszín), fehéresdrapp
fekete feketés-
  feketéskék, feketészöld, feketésbarna, feketéslila, feketésbordó, feketésszürke, feketésvörös
szürke szürkés-
  (valamennyi alap- és egytagú színnévvel állhat, a szürke és ôsz kivételével)