Nyitóoldal Honlaptérkép Mellékletek E-mail
SZÍNNÉV
Színnévtípusok
Alapszínnevek
Piros és vörös
Egytagú színnevek
Módosító jelzôk
Összetett színnevek
Színcsoportnevek
Alapszínnevek
 
 
Piros és vörös
 
Az ismertebb nyelvek között szinte egyedülállónak számit (Berlin-Kay kutatásai szerint), hogy a magyarban két önálló színnév létezik a vörös színtartományra.

Szövegkörnyezetbôl kiemelve, a két színnév között igen kicsi a vizuális különbség: a piros világosabb és üde, a vörös (veres, összefüggésben a vér szóval,) inkább mély árnyalatú.
piros vörös

A kontextustól függôen azonban nem mindegy, hogy melyiket használjuk és a különbségtétel alig függ a színárnyalattól.

A gyerekek tárgyai mindig pirosak: a labda, a kocka, a ceruza, a sapka, stb. A magyar zászló: piros-fehér-zöld, soha nem mondanánk vörös-fehér-zöldet. A népdalokban bár elôfordul a vörös/veres is, de gyakoribb a piros. A piros arc és a piros gyümölcsök (alma, cseresznye, eper) az egészségre, jókedvre utalnak. A húsvéti tojás is csak piros lehet, még ha színe mélyvörös is. Úgy tûnik, a piros inkább a szelíd és számunkra kedves összefüggésekben szerepel.

piros és vörös
piros labda piros arc vörös rózsa vörös arc

A vörös rendszerint harcias, vagy erotikus. Vörös a munkásmozgalmi zászló, a szovjet hadsereg és az ötágú csillag. A fenyegetô-rémísztô pokol, ördög, sárkány, démon is vörös. A vörös haj sokáig nagyon rosszat jelentett, a boszorkányok “ismertetôjele“ volt, ma (a vörös körmökkel együtt), inkább az erotika körébe tartozik, mint ahogy a vörös lámpás negyed is. Ha dühösek vagyunk, az arcunk pulykavörös, vagy céklavörös.
("Vörös kutya, vörös ló, vörös ember egy se jó!" )

Sok olyan jelzôs szerkezet van azonban, amelyben a feltételezett szabály nem érvényes: pl. vörös a naplemente, a bor és a Mars bolygó. A - különben - harcias futballcsapat piros-kék, piros-fehér. Vannak szavak, melyek mindkét színnévvel állhatnak: tûzvörös, tûzpiros. Érdekes, hogy a csak nyelvben létezô két színnévben, - a tulipirosnak és jajvörösnek ugyanis nincs valódi, vizuális színjelentése -, nem cserélôdik fel a piros-vörös.

A színekkel foglalkozó természettudományok (optika, színmérés, színelmélet, vegyészet, stb.) értéksemleges szóként, túlnyomórészt a vörös nevet használják.